Lidé, kteří proces klíčení semen považují přinejmenším za netradiční, hází do stejného pohrdavého pytle i vegetariány a vegany. Neuvědomují si však, že se právě konzumenti rostlinné stravy dožívají vyššího věku, a především v plném zdraví a vitalitě. Jistě, že pouze strava nestačí, že je třeba zapojit i další aspekty, jde totiž o neoddělitelné části jednotného celku.

rostlinky

Pryč s jarní únavou

Jarní únavu můžete zahnat klíčky z pšenice, fazolí mungo, řeřichy, semínek slunečnice, sezamu, lnu nebo dýně, případně z cizrny a čočky. Tímto procesem za pomoci enzymů dochází k přeměně aktivních látek do lehce stravitelné formy, které jsou tu v koncentrované formě. Proč tedy tělu nedodat tolik potřebné živiny, zvláště tam, kde se lidé stravují nezdravě, a kde jsou vystaveni nadměrnému stresu a nedostatku pohybu.

Můžete začít již dnes

Do nakličování se můžete pustit směle ještě dnes, budete k tomu potřebovat pouze semínka na klíčení a pár minut volného času. Můžete pochopitelně sáhnout i po speciálních miskách a sadách na klíčení, které celý proces zefektivní, ovšem pro začátek lze vyzkoušet docela obyčejnou zavařovací sklenici.
Nejprve propláchnete semínka obilovin nebo luštěnin vodou a vložíte je do nádoby naplněné vodou tak, aby byly celé ponořené. Necháte je namočené přes noc, ráno vodu slijete a nasypete je do připravené čisté zavařovací sklenice. Tu zavíčkujete proděravěným plastovým víkem, případně sklenici uzavřete prodyšnou gázou. Dvakrát za den obsah sklenice propláchnete čistou vodou, vždy opět zavíčkujete, obrátíte víčkem dolů, kudy přebytečná tekutina vyteče. Semínka ponecháte pouze vlhká, bez vody, a proces oplachování takto opakujete po dobu zhruba 3 – 5 dnů, dokud nebudou klíčky dostatečně dlouhé.

ředkev

Která semínka použít

V podstatě kterákoli, pouze se vyhýbejte velkým druhům fazolí, které jsou za syrova jedovaté. Klíčit tedy můžete celý hrách (nejlépe zelený), cizrnu, celou čočku, fazole adzuki a mungo, z obilovin pšenici, žito, ječmen, oves, rýži, kukuřici, quinoa a dále např. řeřichu, semena hořčice, fenyklu, lnu, dýně, ředkvičky. Výsledky své práce a síly přírody pak oceníte jako přídavek do zeleninových salátů, smoothies, do polévek, pomazánek a omáček.

Back To Top